8 de març, Dia Internacional de les Dones

Novament 8 de març i novament la necessitat i obligació de marcar aquest dia en el calendari. Marcar – ho com el dia en el que les institucions i bona part de la societat pren consciència de les desigualtats de gènere que pateixen les dones i en el que s’escriuen nombrosos textos sobre la importància econòmica, però sobre tot vital, d’una igualtat real entre dones i homes.

Si bé, la consecució de la igualtat real requereix de més d’un dia, requereix de l’ exercici constant de denúncia de les desigualtats i discriminacions que tant ens limiten i constrenyen i de les estructures socioeconòmiques que les perpetuen i, sovint, les invisibilitzen, convertint-les en quelcom de natural.

Per això, és important que aquestes desigualtats i discriminacions surtin del terreny teòric, acadèmic i institucional i arribin amb força al carrer, a les converses que tenim a les nostres cases, a les nostres feines, a les trobades amb les nostres amistats, per debatre-les amb la serenitat i profunditat que requereixen, adoptant una actitud responsable i crítica socialment que exigeixi el compliment de totes les lleis que garantitzen la igualtat real entre dones i homes i que remouen els obstacles pel seu impediment.

Una actitud crítica i responsable que demani una educació en igualtat des de la diferència; que posi en valor noves formes de relacionar-nos i estimar-nos, sense llastimar-nos; que mostri la diversitat afectiva i sexual; que visibilitzi i valori socialment les tasques de cura i la necessitat vital de la mateixa; que posi èmfasi en les noves masculinitats i l’ exercici d’una paternitat present, conscient i responsable; que demandi i valori la presència constant i necessària de les dones en qualsevol àmbit de poder o de decisió i que permeti i garantitzi la llibertat i pluralitat de ser i sentir-se dones.

La igualtat no és el fruit de la inèrcia o del curs lineal de la història, sinó que requereix del nostre treball i compromís.

Per això, avui 8 de març, Dia Internacional de les dones, novament tornem a ser aquí.

Comments are closed.